Madame Tussaud som 42-åring, på den tiden da hun forlot Frankrike for å reise til London. Portrettstudie (1921) av John Theodore Tussaud. Foto: Wikimedia Commons

Vi tenkte det kunne være fint å dele en eventyrlig historie på en fredag i desember, om voks og vold, Voltaire og Robspierre og en verdensomspennende underholdningssuksess.

Marie Tussaud, verdenskjent for sine voksfigurer, ble født 1. desember 1761 i Strasbourg i Frankrike. Tussauds far døde da hun var to, og moren ble hushjelp for en lege som hadde som bigeskjeft å lage voksfigurer. Denne legen åpnet etter hvert en utstilling av voksfigurer i Paris, og her begynte Tussaud å lage voksfigurer som sekstenåring, den første av forfatteren Voltaire.

Etter den franske revolusjonen i 1789 ble hun oppfattet som kongevennlig og dømt til døden. Hun ble imidlertid benådet i siste liten, og ble i stedet satt til å lage voksfigurer av de halshugde hodene fra berømtheter. Det var kongelige, som Louis 16. og Marie Antoniette, men også revolusjonære som falt i unåde, som Marat og Robspierre. Flere av dem hun laget dødsmasker av, hadde vært hennes venner.

I 1802 tok hun med seg en sønn og dro til London for å vise voksfigurene sine på en utstilling, mens mannen hennes ble igjen i Paris. Da Napoleonskrigene mellom Storbritannia og Frankrike blusset opp, ble det umulig å dra tilbake, og hun begynte å reise rundt i Storbritannia med sin utstilling av voksfigurer.

I en alder av 73 år etablerte så Tussaud i 1835 det første permanente voksmuseet i London, forløperen til dagens Madame Tussauds, som har mer enn 20 avleggere verden over.

Da Marie Tussaud døde 16. april 1850, videreførte familien virksomheten til den ble solgt mot slutten av 1800-tallet. I dag er selskapet eid av fornøyelsesparkoperatøren Merlin Entertainments.

Basert på et nyhetsbrev fra Corporate Communications.

Translate »