Hva skjer?

aug
26
lør
Tegneserieutstilling
aug 26@08:00-sep 16@20:00

Dagbladets tegneseriekonkurranse 2016.

Vi viser bidrag fra de 25 semifinalistene i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2016. Tidligere har striper som «Lunch», «M», «Eon», «Kampen Park» og «Hjalmar» blitt oppdaget gjennom denne konkurranse.

Utstillingen inneholder striper fra nye talenter og erfarne serietegnere – blant annet Morten Tefre fra Skien.

sep
5
tir
Appelsinia litteraturfestival
sep 5@08:00-sep 9@16:00

Skiens egen litteraturfestival gir tusenvis av barn og unge gode bokopplevelser, teaterforestillinger og forfattermøter. I år kommer blant andre Audhild Solberg (Superbitchene), Jørn Lier Horst (Clue, Detektivbyrå nummer 2), Sigbjørn Mostue (Alvetegn-trilogien, I morgen er alt mørkt).

Appelsinia litteraturfestival for barn og unge startet i 2013. Skien er Henrik Ibsens barndomsby, og som Ibsenby skal vi formidle ny og spennende litteratur til barn og unge. Navnet Appelsinia kommer fra et av skuespillene hans, Byggmester Solness.

Skien kommune eier festivalen, og det er kulturkontoret som har hovedansvaret i samarbeid med Skien bibliotek, Telemark fylkesbibliotek, Litteraturhuset i Skien og Den kulturelle skolesekken Telemark.

Film: Julieta
sep 5@19:00-20:45

Grenland Filmklubb legger også i år en av sine visninger til Appelsinia litteraturfestival.

Julieta er basert på tre noveller av den nobelprisvinnende forfatteren Alice Munro. Almodóvar utnytter materialet til det fulle gjennom sin mesterlige, melodramatiske teft. Julieta har også preg av en romantisk thriller, godt hjulpet av den betagende musikken signert regissørens faste komponist Alberto Iglesias.

Julieta bor i Madrid med sin datter Antía. De lider begge i stillhet over tapet av Xoan, Antías far og Julietas ektemann. Men av og til fører ikke sorg mennesker tettere sammen, men driver dem fra hverandre. Når Antía blir atten forlater hun moren, uten et ord til forklaring. Julieta leter høyt og lavt etter henne, men alt hun oppdager er hvor dårlig hun kjenner sin datter.

Julieta handler om en mors kamp for å overleve uvissheten, men også om skjebnen, skyldkomplekser, og hvordan vi på uforklarlig vis får oss til å svikte mennesker vi elsker. Julieta er nok en triumf fra en av verdens aller største arthouse-filmskapere, Pedro Almodóvar.

Julieta vises på Brunosten (lesesalen) og det er gratis adgang.

sep
14
tor
Strikklitt: Nina Skarra
sep 14@19:00-21:00

På høstens første StrikkLitt får vi besøk av klesdesigner og forfatter Nina Skarra.

Nina Skarra (45) er kjent for å lage gallakjoler til Hollywood-kjendiser og kronprinsesse Mette-Marit.

I februar 2017 kom boken Nina Skarra –Strikkebok.

Denne kvelden tar hun for seg litt om sin egen bakgrunn og designutdannelsen fra London. Hvordan det er å jobbe kreativt på ett internasjonalt nivå uten at vi glemmer den kulturarven vi bærer med oss. Hvordan utvikle seg i den kreative prosessen, og viktigheten i å utvikle sin egen kreative DNA. Hva er stil og hvilke tanker hun har om klær i ett globalt miljøperspektiv og langt inn i klesskapet.

Salg av bok og garn. Husk kontanter!

Ta med strikketøyet eller et annet håndarbeid og kom!

Gratis inngang.

sep
20
ons
Trygve Skaug
sep 20@19:00-21:00

Trygve Skaug er låtskriver, vokalist og poet, kjent både som soloartist og fra bandet St. Morritz.

Han er også en av de mestselgende lyrikerne i Norge, og mye delt på sosiale medier.

Denne høsten besøker han Skien bibliotek med rykende fersk både bok og plate i gitarkofferten.

Han skal spille, lese og prate om det å skrive låter og dikt.

Gratis inngang.

sep
21
tor
Seniorsurfdagen
sep 21@12:00-15:00

Få en innføring i bruk av bibliotekets digitale tjenester på den årlige landsdekkende SeniorSurf-dagen i regi av Seniornett Norge. Viste du for eksempel at:

• du kan få lånekortet ditt på mobilen?
• du kan fornye og reservere bøker hjemmefra?
• du kan sitte hjemme i din egen stue å strømme filmer via filmweb?.
• du kan lese bøker i fulltekst på bokhylla.no?
• du kan lese aviser og tidsskrifter hjemme hos deg selv eller når du er på ferie via PressReader?

Alt dette, og mere til, vil vi vise deg, slik at du kan få enda større glede av biblioteket!

sep
27
ons
Stemmer fra Telemark
sep 27@19:00-21:00

I samarbeid med Litteraturhuset i Skien arrangerer Skien bibliotek Stemmer fra Telemark i Ibsenhuset 27. september

Disse tre forfatterne kommer: Eirik Eikehaug, Aina Villanger og Kim Leine!

Erik Eikehaug fra Kragerø som har skrevet boka James Franco spytter når han snakker får strålende kritikker av sin debutroman, som handler om den følsomme gutten Kenneth som vokser opp i Skien, drømmer om å bli forfatter, reiser til USA og kommer hjem.

«Et fortellertalent helt utenom det vanlige,» skriver VGs anmelder Arne Hugo Stølan og mener at Eikehaug har skrevet den viktigste debutromanen i 2017.

Kim Leine ga i fjor endelig igjen ut en roman som utspiller seg på Grønland: De søvnløse. Året er 2025 i Tasiilaq. Det er sommer, og solen går aldri ned. Dette preger innbyggerne, som søvnløst famler rundt i lyset mens krigen raser nede i Europa.

«Den har noe elegant og skjødesløst ved seg, som er typisk for romaner fra svært talentfulle forfattere,» skrev NRKs anmelder Knut Hoem.

Aina Villanger gav i år ut andreboka, Baugeids bok der hun har dramatisert og fabulerer rundt 1100-tallets natur, kultur og mennesker med utgangspunkt i sin egen hjemby Skien og klosteret på Klosterøya. Baugeid var abbedisse på Klosterøya, søsteren til Gregorius Dagsson og datteren til Dag Eilevsson, som oppførte kryptkirken på Kapitelberget og grunnla klosteret.

«Villanger har klart å lage en bok som setter sin egen estetiske standard,» skrev Morgenbladets anmelder Carina Beddari om Baugeids bok.

Med denne arrangementsrekka ønsker litteraturhuset og biblioteket å løfte og hente frem vår tids telemarksforfattere. Det er et hav av gode forfattere som har tilknytning til fylket vårt, og for det en stor glede å presentere dem for vårt publikum.

Samtaleledere er Arne Olav Hageberg, Helga Lilleland og Anne Spånem.

Priser: 125,–/75,–
Peer Gynt-salen. Dørene åpnes kl. 18.30.

sep
28
tor
Litteratur om radikalisering
sep 28@19:00-21:00

Adel Khan Farooq er forfatter, dokumentarfilmskaper og journalist. I boka Mine brødre forteller han historien om en 17-åring fra Oslo-øst som blir forelska, ikke bare i ei jente, men også i islam. «Dette er en bok om sex,
dop og tro, og det å finne seg selv i et helvete», sier Adel Khan Farooq (Dagbladet 13.11.2016).

Sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen var han også regissør på en dokumentaren Den norske islamisten som ble vist på NRK Brennpunkt tidligere i år. Dokumentaren fikk mye oppmerksomhet
da filmmaterialet ble beslaglagt av PST og filmskaperne måtte gå helt til høyesterett for å få det tilbake.

Farooq vokste opp på Mortensrud i Oslo, er født i Norge, og har pakistanske foreldre. Det har hovedkarakteren i boka også, men der stopper mye av likheten, ifølge Dagbladet. Hovedkarakteren blir nemlig dratt inn i et muslimsk miljø som viser seg å ha
ekstreme meninger, og planer.

«Hva er det som kan føre til radikalisering, og hvordan skjer det på bakkenivå, ikke det som kommer i nyhetene. Hvordan oppstår kontakten, hvordan er praten og felleskapet. Og så kommer den jævla kjærligheten og seksuelle oppvåkningen som
fucker opp ting enda mer.»

 

Foto: Øistein Norum Monsen

sep
30
lør
Klesbyttelørdag
sep 30@12:00-15:00

Mye av vårt store miljøfotavtrykk skyldes forbruk av klær. Ta med dine avlagte plagg og skaff deg noe nytt ved å bytte med andre! Det blir åpen kafé med enkel servering av økologisk mat.

 

okt
23
man
Merete Junker
okt 23@19:00-21:00

Skiens egen krim-dronning er tilbake! I anledning utgivelsen av sin femte kriminalroman kommer Merete Junker til oss for å snakke om hva det er med denne sjangeren som lokker og drar i oss. Hva er det som frister forfattere til å skrive og lesere til å gå mann av huse når de største kanonene slipper sine bøker? Er det bare tull og tøys og tidtrøyte, eller kan kriminallitteraturen by på noe mer?

Hun vil også komme inn på eget forfatterskap, prosessen, karakterer og etiske dilemma.

Merete Junker er født og oppvokst i Skien og bruker hele Telemark som setting i sine krimbøker. Hennes femte bok, Vannmannen, er i salg fra den 14. september og vil også finnes på biblioteket.

Junker mottok Maurits Hansen-prisen for debuten, Jenta med ballongen (2008), og ble nominert til Rivertonprisen for Venuspassasjen (2014). Bøkene hennes er oversatt til dansk, tysk og nederlandsk.

Boksalg og signering.

Translate »