Når:
19. oktober 2017@08:00-21. oktober 2017@16:00
2017-10-19T08:00:00+02:00
2017-10-21T16:00:00+02:00

 

Torsdag 19. oktober

Hvorfor drepes bloggere i Bangladesh?

18:00   Møte med tre som har måttet flykte

Ahmedur Rashid Chowdhury (Tutul) er forlagssjefen fra Bangladesh som ble brutalt angrepet og nesten drept av islamister med machete. Han forteller historien om forlaget Shuddhashar, fra starten som et magasin i studietiden til i dag, da flere av forfatterne er døde på grunn av det de har skrevet.

Som Tutul fant også Ratan Kumar Samadder navnet sitt på en dødsliste. Fribyforfatteren forteller om veien fra livet som bloggende bankmann i Bangladesh til dagens eksiltilværelse i Bergen.

Forfatter og forlagsmann Jahid Hassan ankom nylig Bø i Telemark, som kommunens tredje fribyforfatter. Også han måtte flykte etter å ha skrevet åpent om likestilling, homofiles rettigheter og imot religiøs fanatisme.

18:45   Pause

19:00   Forbudte stemmer

Hva gjør du når tekstene du skriver, tegningene du tegner eller sangene du synger setter livet ditt i fare? Redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad, Finn Våga, forteller om prosjektet «Forbudte stemmer». Sammen med kollega Jan Zahl har han møtt fem fribyforfattere som måtte flykte. Deretter har de to oppsøkt forfatternes hjemland, Cuba, Bangladesh, Gaza, Sri Lanka og Iran, for å undersøke ytringsfrihetens vilkår der. Prosjektet er publisert som avisartikler, podcast, fotoutstilling og foredrag.

19:45   Pause

20:00   En samtale om ytringsfrihet i Bangladesh

Mange vet at Bangladesh er et av verdens tettest befolkede land, og at det grenser til India. Men der stopper gjerne kunnskapen. Sannheten er at noe er råttent i Bangladesh. I en sekulær demokratisk republikk blir bloggere, akademikere og forleggere drept og truet til stillhet av islamister – uten at styresmaktene griper inn. Hva skjer i landet i dag? Hva må til før landet kan bli trygt for alle, også fritenkere, homofile og ateister? Journalisten Finn Våga leder en samtale mellom Ahmedur Rashid Chowdhury (Tutul), Ratan Kumar Samadder og Jahid Hassan.

Fredag 20. oktober

Penger, pressefrihet og politisk makt

18:00 Nobody Speak: Trials of the Free Press  

Vi viser Brian Knappenbergers dokumentar (USA, 2017), som tar utgangspunkt i rettssaken mot nettstedet gawker.com etter deres publisering av wrestling-legenden Hulk Hogans sex-tape. Filmen avslører urovekkende forbindelser mellom styrtrike investorer som tilsynelatende er villige til å gå langt for å hevne seg på en frittalende presse, og en president som kaller journalister generelt for «liers» og «terrible people».

19:45   Pause

20:00   En samtale om den frie pressens vilkår – i USA, Norge og resten av verden

Med redaktør i Telemarksavisa, Ove Mellingen, sjefredaktør og administrerende direktør i Varden, Tom Erik Thorsen, redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad, Finn Våga, Samtalen ledes av Anne Spånem.

Lørdag 21. oktober

Barnas verdensdag

11:30 Utstillingsåpning: «Barn på flukt»

Over 65 millioner mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse. Halvparten av dem er barn. Da UNICEF Norge i fjor arrangerte tegne- og skrivekonkurransen Hvis jeg måtte flykte kom det inn over 4000 bidrag fra elever på 5.–7. trinn. Kine Bang Teigen fra 7B på Gjerpen Barneskole i Skien var en av vinnerne. I forbindelse med Ytringsfrihetsdagene og Barnas verdensdag åpner vi en utstilling på Hedvigs hybel med de 19 fylkesvinnernes bidrag, fotografier og statistikk fra UNICEF om barn som må flykte. Et samarbeid mellom Team Fritid og Skien bibliotek.

13:00   Ungdomsforedrag

Vil du ta valgfag i historie med undertittelen «Totalitære ideologier og menneskets potensial for ondskap»? Dette var spørsmålet elever i 10. klasse ved Menstad ungdomsskole fikk høsten 2016. Vi har invitert tre av ungdommene til å presentere de avsluttende oppgavene sine som foredrag under Ytringsfrihetsdagene:

Nelson Mandela og kampen for et fritt Sør-Afrika
Hanna Galdal

Recep Tayyip Erdoğans vei til makten i Tyrkia
Tormod Foldøy Hageberg

Syn på homofili
Mari Engen

 

Bidragsytere

Ahmedur Rashid Chowdhury

Tutul

ur Rashid Chowdhury (Tutul), fribyforfatter i Skien. FOTO: Arne Olav Hageberg

Ahmedur Rashid Chowdhury, kjent som Tutul, er utgiver, forfatter og redaktør fra Bangladesh. I 1990 begynte han å publisere og redigere Shuddhashar, «Pure Voice», et magasin som snart ble en plattform for unge og ukonvensjonelle forfattere i Bangladesh. Han dannet sitt eget forlag i Dhaka i 2004 under samme navn, hvor han primært trykte arbeider av frittenkende og progressive forfattere. Shuddhashar regnes som et av de viktigste forlagene i Bangladesh, og ble i 2013 tildelt Shaheed Munir Chowdhury Award for å publisere det høyeste antallet bestselgere i landet. I oktober 2015 ble Tutul offer for et koordinert macheteangrep på utgivere av verdslige forfattere. Han hadde i forkant mottatt direkte dødstrusler fra islamister og var blant de viktigste målene for angrepet. Fra sitt eksil som fribyforfatter i Skien opprettholder han kampen for ytringsfrihet i Bangladesh, blant annet gjennom å bygge opp Shuddhashar som nettmagasin.

Ratan Kumar Samadder

Ratan

Ratan Kumar Samadder. fribyforfatter i Bergen. FOTO: Leif Gullstein, Bergens Tidende

Ratan Kumar Samadder er en populær sekulær blogger fra Bangladesh. Siden 2010 har han kritisert fremveksten av islamsk fundamentalisme, med tilhørende voldsbruk, i Bangladesh, India og Pakistan, og krevd rettferdighet for religiøse minoriteter. Han har også satt søkelys på politisk korrupsjon, og krevd sekularisme og sosial rettferdighet, og støttet likestilling, LGBTQI-rettigheter og felles utdanning for gutter og jenter. Selv om han publiserte under pseudonym, ble Samadder truet av islamister som hadde klart å spore opp IP-adressen hans. Etter mordet på en annen sentral blogger og forfatter, Ananta Bijoy Das, i mai 2015, fikk Samadder opphold som fribyforfatter i Bergen.

Jahid Hassan

Jahid HassanJahid Hassan er blogger, aktivist og utgiver fra Bangladesh. Som medlem av Bangladesh Science and Rationalist Association (BSRA), har han skrevet for den største bloggen på bengali, somewhereinblog, og jobbet som nyhetsredaktør og utgiver på nyhetsportalen www.rajnitiprotidin.com, som nå er stengt etter trusler fra regjeringen i Bangladesh.
Hassan har publisert bøker om fundamentalisme, sekularisme og det politiske partiet Jamaat-e-Islami og dets tilknytning til krigsforbrytelser begått under frihetskrigen på 1970-tallet . Han har også skrevet om likestilling for kvinner, mot religiøs fanatisme, stilt spørsmål ved Guds eksistens og uttalt seg til fordel for Shahbag-bevegelsen. Han flyktet fra hjemlandet i 2015, da mange av hans kolleger og venner ble truet eller drept av islamske ekstremister. Fra sitt eksil i Bø jobber han i dag med å legge til rette for verdslig kultur og vitenskapsopplæring i Bangladesh.

Finn E. Våga

Finn Våga, fotograf, journalist og redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad.

Finn E. Våga er redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad. Han er utdannet fotograf, men han de siste 40 årene jobbet som fotojournalist, hovedsakelig i Stavanger Aftenblad. Han har jobbet mest med reiseliv, feature og større prosjekter, blant andre Kielland-ulykken og utryddelsen av norske jøder under 2. verdenskrig. Det siste året har han jobbet med ytringsfrihetsprosjektet ”Forbudte stemmer”. Han har også vært engasjert i festivaler og utvalg for å fremme og utvikle fotojournalistikken.

Siri Marte Norder Apneseth

Siri Marte Apneseth

Siri Marte Norder Apneseth er foredragsholder og rådgiver i Norbrand og har en mastergrad i Digital kommunikasjonsledelse ved Handelshøyskolen BI.

Hun har bakgrunn som journalist, redaktør og kommunikasjonsrådgiver.

Tom Erik Thorsen

Tom Erik Thorsen, sjefredaktør i Varden.

Tom Erik Thorsen er sjefredaktør og administrerende direktør i Varden. Han har en mastergrad i journalistikk fra Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet som politisk redaktør, nyhetsredaktør og journalist i Varden.

Ove Mellingen

Ove Mellingen, sjefredaktør i TA.

Ove Mellingen er sjefredaktør i Telemarksavisa (TA), der han har jobbet siden 1993. Før han begynte i TA var han i Bergensavisen (BA), hvor han ble ansatt i 1985. Han er utdannet typograf.

Anne Spånem

Anne Spånem har vært journalist og redaktør i 30 år, både i TA, NRK og Varden. Hun har jobbet som kommunikasjonssjef hos Fylkesmannen i Telemark og har nå samme stillingen i Skien kommune.

 

 

 

Ytringsfrihetsdagene er en fortsettelse av Skiens engasjement som friby for forfulgte forfattere, og på arven etter forfatteren av verk som Et dukkehjem, Brand og En folkefiende, som 150 år etter at de ble skrevet fortsatt oppildner til kamp for like rettigheter på tvers av kjønn, klasse og tro. Ytringsfrihetsdagene er en begynnelse på noe vi ønsker skal slå rot og vokse videre i arbeidet med byens nye Ibsenbibliotek, i et utvidet friby-engasjementet og i et styrket samarbeid på tvers av miljøer, generasjoner og kulturer. I samarbeid med Amnesty Grenland, Hjalmar Johansen videregående, ICORN, Kulturkontoret m.fl.

 

Translate »