Bra barnebøker og Bookbites!

Tekst: Marte Lie Kverme 

 

Les e-bøker med barna i påskeferien! Her tipser barnebibliotekar Marte om noen av sine favorittbøker, alle tilgjengelig i bibliotek-appen Bookbites.

 

Knirkerne av Tom Fletcher

Rare knirkelyder om natten! De voksne er sporløst borte!  Det råder med andre ord galskap i byen som Lucy og vennene bor i. Noen av barna synes det er perfekt at de kan gjøre som de vil uten at de voksne passer på, men Lucy vil finne ut hva som har skjedd. Hun har allerede mistet faren sin, og vil gjøre alt for å finne moren og de andre voksne. Ingen kan stoppe henne, det er hun sikker på. Men så møter hun Knirkerne!

Dette er en gøyal, gal, lettlest og skikkelig spennende bok for barn fra 8 år. Passer for alle barn som er glad i serier som Gutta i trehuset, Tom Gates og Hundemannen.

 

Flukten til sirkuset av Arne Svingen

Elleve år gamle Elvin har gått på en topphemmelig agentskole hele livet, men en dag får han nok og rømmer. Resultatet er at han er på konstant flukt fra myndighetene. I denne tredje boka i Arne Svingens nye spenningsserie havner Elvin og venninnen Lydia i et sirkusmiljø som skjuler store hemmeligheter. Klarer de to vennene å avsløre hemmeligheten uten selv å bli tatt?

Superfine spenningsbøker til bokslukere fra 7-8 år. De to første bøkene Flukten til det øde huset og Flukten til verdens ende er også tilgjengelig i Bookbites.

 

Katt savna av Camilla Otterlei

Simone er ikke så glad i å gjøre som alle andre, og føler seg ofte utenfor og alene. Hennes største drøm er å få seg en norsk skogkatt, men pappa er så innmari allergisk! Når hun får en håndskrevet lapp der det står «møt meg på stien eter skolen» forandrer alt seg.

Katt savna er en skikkelig varm og tidvis alvorlig fortelling om vennskap, om å tørre å være seg selv og om å ta vare på dyr. Den passer fint til høytlesing for barn fra 5 år og for alle som ønsker seg et kjæledyr.

 

Det fine med Kjersti

Kjersti er sju år og elsker gull. Hun elsker faktisk gull så mye at hun har 105 gullting i en eske under senga! En dag finner hun en ring på skolen som hun tar med seg hjem, og når læreren senere spør om noen har sett gifteringen hennes blir Kjersti helt stum. Det er for sent å fortelle nå. Alle kommer til å tro at hun er en tyv!

Denne boka er så fin! Det handler om vennskap og hemmeligheter, og om hvor vanskelig det kan være å skille mellom fantasi og virkelighet når man er syv år.

 

Alice Andersen av Torun Lian

Alice Andersen snakker lite, og helst med seg selv, og opplever ofte verden bråkete. Hun er redd for mange ting, ikke minst for hunder, havbunnen og skoleveien. En dag blir hun innelåst i bilen. Det blir helt mørkt når garasjedøra lukkes og Alice hører mange skumle lyder.

Bøkene om den forsiktige og tenkende jenta Alice Anderssen er blant mine favoritter. Det har kommet fire bøker i serien og alle er tilgjengelige i Bookbites. Disse er supre til høytlesing til barn fra 6 år.

 

Gullungetabber av Anneli Klepp

Line er allergisk mot kjedelige helger og derfor passer det perfekt når hun blir satt til å passe den søte hamsteren til Emma. Men alt går galt når den utrolig irriterende fetteren Anton kommer på besøk.

Lines verden er fine, morsomme bøker som barn lett kjenner seg igjen i. Det har kommet 7 bøker i serien og fire av dem er tilgjengelig i Bookbites. Bøkene trenger ikke å leses i rekkefølge.

 

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola

Buffy By bor sammen med mor og bror i Oslo, og lever under fattigdomsgrensa, uten at Buffy depper nevneverdig av den grunn. Hun er oppfinnsom og sta, og finner løsninger på det meste. Men når Buffy oppdager at hun er et naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste idrett, får hun noen utfordringer.

Denne boka er så bra! Realistisk og morsom, og perfekt for bokslukere fra 9 år.

 

Falske fakta av Ingelin Røssland

Ingelin Røssland har skrevet tre bøker i Gyldendals Lesebra-serie, beregnet på barn som akkurat har lært å lese. I Falske fakta forklarer hun hva som er forskjellen på fakta og falske fakta og hvordan falske fakta blir spredd. Bøkene Hårete fakta og Blodige fakta er også tilgjengelig i Bookbites.

Fine bøker for nysgjerrigperer fra 5 år.

 

En bror for mye av Linde Hagerup

Sara synes ikke det er det minste gøy at fem år gamle Steinar flytter inn i huset, og til og med på rommet hennes. Moren til Steinar er død, og han har ingen andre enn Sara og familien. Men hun har ikke bedt om et søsken til. Og i alle fall ikke en irriterende, bortskjemt lillebror! Steinar ødelegger alt som var fint, og Sara orker ikke å ha det sånn. Heldigvis får hun en genial idé.

Dette er en av mine favorittbøker. Den passer veldig fint til høytlesing, og gir rom for å snakke med barna om vanskelige temaer.

 

 

Translate »