Anbefalinger i Filmbib 

Tekst: Lars Erik Lyngås 

 

I FilmBib kan du se kortfilmer og dokumentarfilmer helt gratis. For å få tilgang til disse filmene må du ha et nasjonalt lånekort og PIN-kode. Dersom du ikke har nasjonalt lånekort kan du ta kontakt med oss, så ordner vi det! 

Her er noen av de filmene i Filmbib som vi liker best:

Gulosten
Dette er fortellingen om Johannes S. Andersen også kalt Gulosten.
Livet hans var fullt av gode og tragiske hendelser. Fra han som ungdom satt på forbedringsanstaltene Toftes gave i Mjøsa, og senere på Bastøy, som helt under krigen, til hans hevndrap på to tyske offiserer for drapet på hans kone, etter krigens slutt. Han var også kompis med Kong Haakon.

Hvit nigger
Et portrett av den kontroversielle og prisbelønnede forfatteren Ingvar Ambjørnsen – fra sosialt utskudd til æresborger av Larvik – nå i dress og slips, men stadig like langhåra.

 

Min bestemor strøk kongens skjorter
Dette er historien om Toril Koves bestemor, som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Da krigen kom, og kongen måtte flykte, startet bestemor en «skjortegerilja» som spredte seg til hele landet. Med store svimerker, kløpulver og ekle innsekter gjør de livet kaldt og vemmelig for fienden. Dette er en perle av en film, noe Oscar-nominasjonen for beste korte animasjonsfilm og en rekke festivalpriser er et bevis på. Filmen passer alle aldre, og ekstra godt til læreplanen for 1-4 klasse og 9. klasse.

 

Pushwagner
Pushwagner er en norsk dokumentarfilm om kunstneren Hariton Pushwagner (Terje Brofos) som hadde premiere 2. september 2011. Filmen er vist på festivaler som blant annet Hot Docs i Toronto, Copenhagen Docs og Nordox i Kina. Filmen hadde fire Amanda-nominasjoner inkludert en for årets film. Den vant for spesialeffekter.

 

Søsken til evig tid
Søsken til evig tid er en fascinerende film om et enkelt liv i pakt med naturen, et liv som ligner det livet nordmenn flest levde i generasjoner før rikdommen kom og endret det meste. Det er også kommet en oppfølger: Søsken til evig tid: Amerikareisa. Denne er ikke på filmbib, men kan strømmes fra andre plattformer.

Togrøvere
Togrøvere er en retrospektiv, coming-of-age-dokumentar om en bande fra Trondheim som plyndret tog for øl og brus på 90-tallet. Etter to års etterforskning fikk saken en uventet vending da tyvene viste seg å være svært unge gutter i 11-15-årsalderen.

Ørkenen sur
Den økonomiske depresjonen på slutten av 1920-tallet rammet flere tusen norske sjømenn. Mange endte opp med å bo mellom tønner og bilvrak på stedet som etter hvert fikk navnet «Ørkenen Sur».»Ørkenen Sur» i Brooklyn var en søppelfylling.

Filmen tar utgangspunkt i dagboknotatene til bymisjonær Karl Holm fra Gjesdal. Han hjalp utstøtte og fattige nordmenn som endte opp i uteliggerkolonien «Ørkenen Sur» i Brooklyn. Hans etterkommere i USA har gitt filmskaperne tilgang til en stor samling arkivmateriell. Filmen inneholder også en rekke unike foto og filmopptak.

Club 7
Filmen om «Club 7» er et intuitivt og eksperimentelt portrett av en tid, en klubb og en motkulturell bevegelse. Den legendariske klubben Club 7 i Oslo eksisterte mellom 1963 og 1985, og var en institusjon som formet mye av den radikale tenkningen, avantgarden og norske samtidskunsten slik vi fortsatt kjenner den.

 

Translate »