Anbefalinger i Filmbib 

Tekst: Anders Futtrup 

 

I FilmBib kan du se kortfilmer og dokumentarfilmer helt gratis. For å få tilgang til disse filmene må du ha et nasjonalt lånekort og PIN-kode. Dersom du ikke har nasjonalt lånekort kan du ta kontakt med oss, så ordner vi det! 

Her er noen av de filmene i Filmbib som vi liker best:

Den danske dikteren
Filmbib har ikke bare filmer for voksne, de har også en stor mengde filmer for barn. I samlingen ligger det alt fra ganske tradisjonelle animasjonsfilmer til kortfilmer om alvorlige temaer. Et lite dykk er garantert å resultere i noe målgruppa vil like. 

Jeg vil begynne med å anbefale den første norske filmen som vant en vaskeekte Oscar-pris siden Thor Heyerdahl i 1951, nemlig Den danske dikteren av Torill Kove. Filmen er fra 2007 og handler om en, du gjettet det muligens, dansk dikter som reiser til Norge for å treffe sitt store idol, Sigrid Undset og gjenfinne sin tapte kreativitet på veien. 

Animasjonen er fantastisk, historien er fin og resultatet er et stykke norsk filmhistorie. 

Brettkontroll
Det finnes også mye bra film beregnet for ungdom på filmbib.no, men flere av disse er vel verdt å se selv om man husker åttitallet. En film som kanskje er spesielt verdt å se om du husker den tida er dokumentaren Brettkontroll av Emil Trier. Filmen handler om skateboardets forbudstid i Norge, en periode som varte fra 1978-1989 og noe ufrivillig ledet til et svært kreativt og nyskapende miljø rundt denne kulturen. Via intervjuer med kjente personer som Terje Håkonsen, Torgny Amdam og Øystein Greni får vi et godt innblikk i en tid da overformynderiet kanskje tok overhånd ved et par anledninger.

 

Året gjennom Børfjord
Året gjennom Børfjord er ikke en hvilken som helst kortfilm, det er faktisk tidenes beste norske kortfilm om man skal tro filmbladet Rushprint, og det skal man jo. I løpet av tolv minutter får man oppleve ett helt år i det lille samfunnet langs Børfjorden. Filmet ved hjelp av en form for intervallopptak kjøres man rundt fjorden og får oppleve naturen som går sin gang, det hele tonesatt av Jan Garbarek. Og hvis du synes den ligner litt på en video av A-ha du ikke husker navnet på er det helt riktig. De lånte denne da de lagde videoen til sangen Lifelines en eller annen gang tidlig på 2000-tallet. 

Et stykke filmhistorie der altså.

 

Kabal i hjerter
Kabal i hjerter er en varm og morsom dokumentarfilm om tre personer med Downs syndrom og deres vennskap. Selv om hovedpersonene har Downs er ikke dette en film om å være psykisk utviklingshemmet, filmen følger deres helt vanlige liv og viser seeren hvor lite forskjell det er på deres hverdag og vår. Filmen bruker heller ikke intervjuer med hovedpersonene som et filmatisk grep, men følger deres utfordringer i hverdagen uten å bli en del av historien. 

En fin og tankevekkende dokumentar.

 

Winnerbäck – Et slags liv
Lars Winnerbäck er en av Skandinavias største artister og gjennom sin tjue år lange karriere har han også opparbeidet seg en stor fanskare i Norge, ikke minst hos Agnes Kittilsens venner og familie.  Musikken er en blanding av viser og rock, og tekstene er nærmere poesi enn nødrim og hjerte/smerte. 

Filmen går tett på artisten og gir et interessant møte med en kompleks og introvert personlighet som lever av å stå på en scene. Fin musikk, fin fyr. 

Translate »