Filmtips fra Filmoteket

Tekst: Anders Futtrup 

 

Strømmetjenesten Filmoteket lar deg som bibliotekbruker strømme film rett hjem i stua, på telefonen eller hvor enn du måtte befinne deg. Samlingen har et rikt utvalg filmer i alle sjangre, som for eksempel:

Thelma

Norsk skrekk
Joachim Trier er en av landets flinkeste og mest markante regissørstemmer. «Thelma» handler om en ung kvinne som flytter fra en religiøs tilværelse på Sørlandet for å studere i Oslo. Skumle ting følger. Dette er ikke skrekk i den sedvanlige, litt billige skvette-av-kjappe-kutt-og-høye-lyder-tradisjonen, men en god film som sniker seg under huden din til du plutselig sitter der og ikke skjønner hva som skjedde. 

The Way Of The Dragon

Action
Som et barn av åttitallet var det få ting som var tøffere enn Bruce Lee. Handlingen i «The way of the Dragon» dreier seg om noen skurker som er slemme med Lees familierestaurant eller noe sånt, men det er strengt tatt underordnet her. De lager ikke actionscener slik de gjorde i Kung fu-filmer på syttitallet lenger, og den avgjørende kampen mot Chuck Norris i Colosseum i denne filmen står som Mona Lisa i kunsthistorien. Fun fact: Dette var den eneste filmen Bruce Lee selv regisserte.

Operasjon Mørkemann

Barn
Operasjon mørkemann er den første filmatiseringen av Jørn Lier Horsts kjente bøker om Tiril og Oliver og deres Detektivbyrå nummer 2. Sjarmerende, flinke barneskuespillere og akkurat passe spennende for de yngste seerne.

Fruitvale Station

Drama
Fruitvale Station er debutfilmen til Ryan Coogler som bare var 27 år da han ga ut filmen. Det er en sterk (sann) historie om den unge mannens Oscar Grant siste døgn, og jo mindre du vet om den før du ser den, jo bedre egentlig.

Fever Pitch

Komedie/filmatisert bok
«Fever pitch» er basert på boka ved samme navn av Nick Hornby og handler om en mann hvis humør styres mer av favorittlagets opp- og nedturer enn noe annet. Handlingen er lagt til 1989 av åpenbare årsaker for de som kjenner sin fotballhistorie. Dette er likevel ikke en bok/film som handler om fotball, den handler om livet med fotball som bakteppe. 

Cinema Paradiso

Klassisk drama
Det er ikke få mennesker som har Cinema Paradiso som sin favorittfilm, og det er vanskelig å argumentere om at det er feil. En vakker, stemningsfull, retrospektiv film om Salvatore som sitter og tenker tilbake på oppveksten på Sicilia. Plusspoeng for nydelig musikk av Ennio Morricone. 

12 O’Clock Boys

Dokumentar jeg ikke har sett, men har mest lyst til å se
12 O’clock boys. Jeg er sikkert farget av hvor bra jeg mener «Creed» er (2010-tallets beste sportsfilm, nei – beste drama! og hei igjen Ryan Coogler).

 

Mer informasjon om Filmoteket finner du her.

 

Translate »
error: Innholdet på nettsiden er beskyttet!