Appelsiniaseminaret 2024
24.-25. september, Skien

Tirsdag 24. september
Fra 8.30 innsjekk og registrering i Ibsenhuset
09:00-9:30: Velkommen! 

09:30 & 10:45 Opplev formidlinger under Appelsinia – Om bøkene
Kristine Rui Slettebakken: Billie og Bo, Nina Borge: Jakob på vippepunktet, Ragnhild Holmås: Ordenes hårreisende hemmeligheter, Anneli Klepp: Lines verden-serien , Sigbjørn Lilleeng og Reidar Müller: Livet er livsfarlig!, Sarah Herlofsen og Fredrik Eden: Hjertet og hjernen, Marija Bliznac og Tuva Eid: Eg vil ha rytme! Eg vil ha ord! og Bår Stenvik: Ti utrulege oppfinningar

11:30-12:30 Lunsj

12:30 Åpning av seminaret ved ordfører Marius Roheim Aarvold

12:40-13:30 Læringsuniverset ved H. C. Andersens hus – En verden du tror du kender – HCA House
H. C. Andersens eventyrverden rommer unike muligheter for kreativ læring og nye, felles erkjennelser. Gjennom lek og læring møter barna Andersens verk i et åpent rom, der barnas tanker, tolkninger og opplevelser får plass. I foredraget får vi en detaljert introduksjon til metoder og didaktiske valg i Læringsuniverset, når formidlingsdesigner ved H. C. Andersens hus Cecilie Horup Skøtt gjennomgår de fem kjernemetodene i arbeidet, med praktiske eksempler. Foredraget gir et innblikk i arbeidet med Læringsuniversets største ambisjon: at alle barn som kommer skal føle at de lykkes og er relevante for kulturverden.

13:45-14:30 Parallellsesjoner
Workshop ungdom: Andersens perspektiv

Her vil du erfare noen av Læringsuniversets metodiske grep, når vi sammen fordyper oss ned i et av H. C. Andersens mindre kjente eventyr – både bokstavelig og metaforisk. Workshopen er en del av museets undervisningsforløp for ungdom, og vi lærer om hvordan formidlerne arbeider med fortellerkunst og filosofisk dialog for å skape et trygt rom til å delta aktivt.
Workshop de minste: Å være i boka – Fantasifantasten
Kursholder og forfatter Trude Brendeland viser med konkrete eksempler hvordan vi kan engasjere de yngste i litteraturen ved å skape oppmerksomhet om boka. Her vil du få med deg mange gode tips og triks til god litteraturformidling, som også kan tilpasses oppover i alder. Trude er brennende opptatt av å ta barn på alvor i leken og ikke minst viktigheten av å presentere bøkenes magi fra tidlig alder.

14:50-15:35 Å designe en opplevelse – JAC studios, Robin A. Eriksen & Sølvåren Ibsen formidlingssenter
Med bakgrunn fra kunst– og teaterverden jobber JAC Studios med å skape og iscenesette opplevelser, situasjoner og møter mellom mennesker. Skuespiller og regissør Robin A. Eriksen jobber alltid med opplevelsen i fokus med ulike innfallsvinkler. 
Møt kunstnerisk leder av JAC studios, Johan Carlsson, og skuespiller og regissør Robin A. Eriksen i samtale om opplevelser ledet av Julie Nordahl leder for Sølvåren Ibsen formidlingssenter.

15:45-16:00 Oppsummering og takk for i dag!

18:00 Middag og festivalkro med forfatter og musiker Don Martin på Blackbird 

Onsdag 25. september

Fra 8.30 innsjekk og registrering i Ibsenhuset

09:30 & 10:45 Opplev formidlinger under Appelsinia – Om bøkene
Håkon Marcus: Villdyr, Andreas Iversen: Max Manus, Don Martin og Jonathan Castro: Blokk til blokk, Arne Lindmo: Trollheim-serien, Elin Hansson: Blyanthjerte og Helen Kaldheim: Mørkalven 

11:30-12:30 Lunsj

12:30-13:20 Parallellsesjoner
Årets bibliotek: Hvordan nå unge lesere? – Årstad er Årets bibliotek 2023
“Målet mitt som litteraturformidlar er ikkje at alle skal bli lesarar, men at alle skal få sjansen til å bli lesarar.” 
Hvordan jobber Årets bibliotek 2023 med å skape lesekultur og litteraturformidling til ungdom? Skolebibliotekar David Kvamme Høvik holder foredrag om viktigheten av å ha en relasjon til de unge, og sammenhengen mellom det sosiale og litteraturformidling, om gleden ved å treffe på et boktips, og hva en podkast har med alt dette å gjøre.
Workshop de minste: Små skritt – store eventyr
“Har du tenkt på at hver gang du leker, så gjør du akkurat som H. C. Andersen gjorde?” spør formidleren. I denne workshopen jobber vi med den voksne formidlerens rolle i møte med de minste barnas fortellinger, lek og oppdagelser. Vi jobber med barnas ulike typer lek og deres iboende evne til å finne på historier når de har de rette rammene for det. Workshopen er basert på to av museets undervisningsforløp for de minste.  

13:50-14.20  Lad oss tale om læseulyst!
Henriette Romme Lund har skrevet ph.d.-avhandlingen Læselyst og læseulyst ved stillelæsning. Portrætter af seks stillelæsende elever. Siden 2009 har hun jobbet som fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Læsning, hvor hun har ansvar for satsingen på leselyst og lesekultur.
Henriette står bak artikkelen: Lad os tale om læseulyst! der hun oppfordrer oss til å lære mer om de negative sidene ved lesing. I tillegg er hun forfatter av forskningsoversiktene Digitaliseringens betydning for børn og unges læsning (2024) og Børns læselyst (2021).

14.40-15.30 Perspektiver på Leselyststrategien

Petra Helgesen i samtale med Henriette Romme Lund om perspektiver på Leselyststratgien i lys av forskning og deres erfaringer fra feltet. De vil komme innom historikken bak strategien, begrepsbruk og definisjoner og skjæringspunktet mellom opplevelser og læring. Målet å få noen (nye) perspektiver på strategien, og begrepet leselyst, og se på veien videre for dette arbeidet.

Petra J. Helgesen har jobbet med litteratur og barnekultur siden 2001 i mange ulike roller. Hun har vært forlagsredaktør, lærer, litteraturkritiker, konsulent,  forsker og formidler, samt ledet et litterært museum. 

15:30-15.45 Oppsummering og takk for nå!

Seminaret arrangeres av Appelsinia litteraturfestival (Skien bibliotek) i samarbeid med Telemark fylkesbibliotek og Kulturtanken. 

 

Praktisk informasjon
Deltagere må selv booke hotell/overnatting. 

Vi anbefaler å booke hotell så snart som mulig, da det har vært stor på gang på hotellene den siste tiden. Vi har avtale med Thon Hotel Høyers for påmeldte deltagere. Utover dette finnes for eksempel Clarion Hotel Bryggeparken eller Henrik Hotell. 

Nærmeste flyplass er Torp Sandefjord. Derfra går det Shuttlebuss til togstasjon, og direkte tog til Skien stasjon. 

Appelsinia litteraturfestival får støtte fra Kulturrådet, Telemark fylkeskommune og Skien kommune. Seminaret er støttet av Nasjonalbiblioteket. 

Spørsmål? 
Anja.daae@skien.kommune.no
AshildNygaard.Isaksen@skien.kommune.no

 

Appelsinia på Facebook

Appelsinia på Instagram

 

error: Innholdet på nettsiden er beskyttet!