J.R.R. Tolkien

Lørdagsuniversitetet med historieprofessor Nils Ivar Agøy + filmvisning.
Professor i angelsaksisk ved Oxford University, J.R.R. Tolkien (1892–1973), var utvilsomt en av det 20. århundrets viktigste historiefortellere. Boka Hobbiten og trilogien Ringenes herre var kulturelle ikoner lenge før blockbuster-filmene fra 2000-tallet.
Ingen har hatt mer å si for fantasy-sjangeren enn Tolkien. Moderne suksessforfattere som George R.R. Martin (A Game of Thrones), J.K. Rowling (Harry Potter) og Christoffer Paolini (Eragon) står alle på skuldrene hans.
Sommeren 2019 kom en film som skildrer reisen som formet fantasien til den legendariske forfatteren, regissert av Dome Karukosi. Filmen utforsker den foreldreløse forfatterens formative år.
Vi markerer årets utgivelse av en biografisk spillefilm om forfatteren med et foredrag av Nils Ivar Agøy, professor i moderne historie ved Universitetet i Sørøst-Norge. Agøy, som også har teologi som fag, har i mange år jobbet med Tolkiens liv, verden og mytologiske univers.
Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom USN og utvalgte bibliotek. Forskere holder gratis foredrag for folk flest. Målet er å spre kunnskap som kan hjelpe folk til å leve bedre, tenke bedre og mene bedre.