SKIEN FRØBIBLIOTEK

Hvordan fungerer frøbiblioteket? 

Frøbiblioteket er et tilbud for alle hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkningskasse eller hage.  

Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. 

I løpet av sommeren forsøker du å sanke frø av de plantene du dyrker og leverer noen av de tilbake til biblioteket slik at andre kan låne året etter.  

De fleste frøene er ettårige vekster, dvs. at de blomstrer og setter frø i samme sesong.  

Noen vekster er to- eller flerårige (for eksempel persille, gulrøtter og stokkroser), disse setter ikke frø før i det andre vekståret, men har du plass og lyst kan du jo la de stå og blomstre og sanke frø året etter. 

Hvorfor et frøbibliotek? 

Frøbiblioteket ønsker å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner. 

Hva slags frø kan du låne? 

Noen frø er kjøpt, helst fra norske produsenter siden de tåler klimaet best, noen frø er fra brukere som hadde frø til overs og noen er sanket i private hager i området. 

En del frø deler vi opp i mindre porsjoner. Tanken er at du kan teste ut om dette vokser hos deg, og så kan man utvide året etter. Og ofte trenger man ikke så mange planter. Vokser det bra, er det lurt å sanke frø, da har du en sort som liker seg der du bor. 

Noe du lurer på? 

Søk på plantenavn på nettet og se etter dyrkeveiledning eller send e-post til biblioteket@skien.kommune.no, så skal vi prøve å hjelpe etter beste evne.

 

Translate »
error: Innholdet på nettsiden er beskyttet!