SKIEN FRØBIBLIOTEK

Hvordan fungerer frøbiblioteket?

Frøbiblioteket er et tilbud for alle hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkningskasse eller hage.

Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. Du sjekker ut frø i skranken på hovedbiblioteket og vi registrerer hva som lånes. Du forsøker deretter å høste frø fra plantene du dyrker og leverer de tilbake til biblioteket slik at andre kan låne de året etter. De fleste av frøene er ettårige vekster. Dvs de blomsterer og setter frø i samme sesong. Men noen vekster er to- eller flerårige – f.eks. mangold og pipeløk, men hvis du har plass og lyst kan du jo la den stå og se om den blomstrer år 2 og sanke frø der.

Ordningen er basert på tillit.

 

Hvorfor et frøbibliotek?

Frøbiblioteket ønsker å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner.

 

Hva slags frø kan du låne?

Frøbiblioteket tilbyr nå i begynnelsen sorter som er enkle å dyrke og gode å høste frø fra. Etterhvert håper vi å kunne utvide sortimentet.

Vi tilbyr disse sortene:

 • Agurkurt
 • Babyleaf plukksalat
 • Bieblanding
 • Blomkarse (ikke klatrende)
 • Buskbønne Purple Teepee
 • Dill
 • Koriander
 • Kornblomst, blå
 • Mangold Five Colours (setter først blomst og frø år to)
 • Pipeløk (flerårig)
 • Reddik Rudi
 • Ringblomst (blanding)
 • Spinat Early Giant Leaf
 • Squash Zucchini
 • Sukkerert Norli

 

Hvordan kommer jeg i gang hjemme?

Frøene er fra Solhatt økologisk hagebruk – på hjemmesiden www.solhatt.no finner du dyrkningsveiledning til alle vekstene.

 

Slik sanker du frø

Frø er en fantastisk liten sak. Selv det minste frø inneholder gener til å bli en nydelig ny plante, og hvert frø har en egen matpakke slik at spiren får næring før den danner egne røtter og blader.

De fleste planter lager frø, og de frøene kan du samle inn. Det er ganske enkelt når du først har lært deg noen triks. Og det kan være lurt å studere de frøene du sår om våren for å lære seg hvordan de forskjellige frøene ser ut.

 1. Vent til frøene er modne før de samles inn, men ikke så lenge at frøene faller av. Ofte sitter frøene i en kapsel. Når denne kapselen er brun, er frøene modne. Ofte kan den begynne å åpne seg, og da må du passe på at ikke frøene forsvinner. Hvis det ikke er noen kapsel, så må du vente til frøene blir gule eller brune. Du kan også prøve om frøene løsner lett, da er de modne. Kanskje må du gjette litt, men med litt trening finner du fort ut av det.
 2. Frøene må tørkes helt før de lagres. Det beste er å sanke frøene på en regnfri og helst solrik dag. Klipp av hele frøstanden og legg den i for eksempel et kaffefilter. La disse ligge på kjøkkenbenken, eller et annet tørt og varmt sted, til frøene er helt tørre. Husk å skrive på kaffefilteret hva slags frø det er – hukommelsen er ofte ikke god nok.
 3. Når frøene er tørre bør du sortere frø og søppel fra hverandre. Hvis frøene er veldig små kan det være lurt å sikte dem igjennom en tesil. Da faller frøene igjennom og søppelet blir liggende igjen i silen.
 4. Så kan frøene pakkes vekk. Kaffefilter er fortsatt fint å bruke, men du kan også brette poser selv. Ikke bruk plastposer, da vil frøene råtne hvis det er noe fukt igjen.
 5. Oppbevar frøene helt mørkt og gjerne kjølig. De kan holde seg i flere år. Husk å levere noen av frøene tilbake til frøbiblioteket, slik at de kan lånes ut til neste år!

 

Verdt å vite om frø

Det er ikke sikkert at plantene som du dyrker fra egensankede frø blir helt lik morplanten. Humlene surrer rundt og flytter pollen slik at det kan bli store variasjoner. Men dette er en del av spenningen. Og frø fra planter i egen hage gir ofte planter som takler bedre ditt klima. Og skulle du ikke lykkes første gang, er det bare å prøve igjen!

 

 

 

 

Translate »