Disharmoni, kaos og uhygge er viktige elementer i verden ifølge Hans Herbjørnsrud, forfatteren som lever stille og skriver vågalt – hjemme på familiegården i Heddal. Herbjørnsrud har to ganger blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris, tysk presse omtaler ham som Nordens James Joyce, Jan Kjærstad ser ham som en læremester og Linn Ullmann har ham på nattbordet. Forfatteren vil lese noen utvalgte tekster høyt for oss, og Arne Olav Lunde Hageberg vil gi oss et muntlig portrett av Hans Herbjørnsrud.

I 2013 mottok Mette Karlsvik Skien Kommunes kunstnerstipend og flyttet inn på Snipetorp. Hun kvitterte blant annet med å etablere Spriten Forlag, der hun senere gav ut den kritikerroste boken Vekstvilkår -Handbok til Henriks hage, der hun blander norsk klosterhistorie med Skiens byhistorie. Men denne boka er bare en liten del av et langt og prisbelønt forfatterskap. Det er dramatiker og årets vinner av Ibsenprisen Malmfrid H. Hallum som samtaler med forfatteren.

I vinter slapp notoddingen, eller «tøddingen», Amalie Kasin Lerstang diktsamlingen Vårs – en kampklar hyllest til Notoddens («Tøddens») industrihistorie. Råneres dunkemusikk og Wunderbaum-er, osteboller på Tuvensenteret, fabrikkarbeidernes streik for åttetimersdagen og den nedlagte fabrikkens skatepark: «også dette er verdensarv», skriver Lerstang, som i likhet med Herbjørnsrud og Karlsvik har mottatt Tarjei Vesaas debutantpris, for sin debutroman Europa. Det er forfatter Stian Johansen som samtaler med Lerstang.

Inngang: 150,–/100,–/75,–
Peer Gynt-salen, Ibsenhuset
Onsdag 26. september

Dørene åpnes kl. 18.00

Arr. er et samarbeid med Skien bibliotek og Telemark fylkeskommune.

Foto Lerstang: Kristine Helliesen
Foto Herbjørsnrud: Tom Sandberg
Foto Karlsvik: Tove K. Breistein

Høsten 2018 er det sjuende gang Stemmer fra Telemark går av stabelen. Med denne arrangementsrekka ønsker Litteraturhuset i Skien i samarbeid med Skien bibliotek å løfte og hente frem vår tids telemarksforfattere. Det finnes et hav av gode forfattere som har tilknytning til fylket vårt, og for Litteraturhuset i Skien er det en stor glede å presentere dem for vårt publikum.

Hans Herbjørnsrud er født i Heddal i Telemark i 1938, og debuterte i 1979 med novellesamlingen Vitner. Han er utdannet lærer, men livnærer seg i dag som forfatter og bonde. Herbjørnsrud skriver både på bokmål og nynorsk, og hans noveller er oversatt til flere språk, blant annet russisk, tysk, engelsk og fransk. Herbjørnsrud regnes som en av våre aller fremste novelleforfattere, og utmerker seg særlig innenfor de lengre novellene.

Mette Karlsvik (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Vindauga i matsalen vender mot fjorden, som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Hun har siden skrevet både for barn og voksne, og til fulle vist at hun er en av de mest spennende unge forfatterne i Norge. I 2012 fikk hun både Bokhandlerstipend, Stig Sæterbakkens minnepris og Skien kommunes kunstnerstipend. Romanen Bli Björk (2011) ble nominert til Brageprisen. Forfatterskapet hennes er kjennetegnet av et unikt blikk på verden, et blikk som favner alt fra det mikroskopiske til det globale, gjerne i én bevegelse og setning.

Amalie Kasin Lerstang (født 1988) er utdannet fra Westerdals og var tidligere redaktør i tidsskriftet Fanfare. I 2014 debuterte hun med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Samme år fikk Lerstang Saabye Christensen-stipendiet for debutromanen.

error: Innholdet på nettsiden er beskyttet!